CMYK Nedir?
Baskı Renkleri Nasıl Oluşturulur?
Cmyk baskıda kullanılan renk kodlarıdır. C harfi Cyan adlı rengin kodudur. Cyan temelde mavi renktir. M harfi Magentadır. Magenta kırmızır. Y harfi Yellow rengi, yani sarıdır. Diğer bütün renkler bunların karışımı ile elde edilir. Örneğin turuncu renge ihtiyaç varsa sarı ve kırmızı kullanılır. 1970’lere kadar 4. kod olan Key kodu bulunmuyordu. Siyah renk diğerlerinin karışımı ile elde ediliyordu ancak bu hem zor hem de maliyetli bir işlemdi. Baskıda istenen sonuçları veremiyordu. Bu nedenle Key koduyla 4. bir renk ilave edildi. Genelde kısaca BlacK yani siyah renk olarak kabul görse de aslında Key anahtar renk anlamındadır. Ana renklere diğer renklerin oluşturulabilmesi için yardımcı olur.
Cmyk renk kodları baskıya gönderilecek ürünler için tercih edilmesi gereken kodlardır. Örneğin baskıya gönderilmeyek, sadece dijital platformlarda kullanılacak bir tasarım yapıyorsanız bu tasarımı RGB kodları ile yapabilirsiniz. (RBG kodları anlatan bir yazımız da mevcut) Ancak baskıya gönderilecek tasarımlarda RGB kodlar ekranda gördüğünüz sonucu vermez. Baskıya uygun bir kod değildir. Bu nedenle tasarımlar CMYK kodları ile çalışılmalı ya da baskı öncesi hazırlık aşamasında mutlaka bütün kodlar CMYK formatına çevrilmelidir. En doğru renk sonucu ancak bu şekilde elde edilir.
CMYK renk kodları tasarım ajanslarının kullandığı profesyonel tasarım programlarında mevcuttur. Örneğin Corel Draw ya da Adobe Illustrator programları vektörel çizimlerde istenen renk uzaylarının ve kodların kullanımına olanak sağlar.
Çizimin rengine, kodların oranları ile birlikte ulaşabilirsiniz. Örneğin Yellow (Sarı) ve Magenta (Kırmızı) renkleri kullanarak elde ettiğiniz bir rengin sarıya daha yakın olmasını isterseniz rengin Yellow yüzdesini arttırabilirsiz.
Daha koyu olması için de Key yüzdesini. Bu konularda tecrübeli olan grafikler renk uzaylarına hakimdirler ve oranları doğru ayarlayacak en güzel sonuca ulaşabilirler.